дони и момчил

 

 

Ако се сещате, през 1993 г. излезе един албум, който стана абсолютен хит в цяла България, а песните от него станаха емблематични за българската поп-музика. Не знам за вас, но тогава, скарана с цялата българска музика и отричайки я като заслужаваща да бъде чута, започнах да слушам този албум всеки ден и до днес помня всяка една песен от него наизуст. Става въпрос за „Албумът” на Дони и Момчил, който превърна двамата изпълнители в едни от най-значимите музиканти за българската музика.

След излизането на „Албумът” през 1993 г., имената на Дони и Момчил са окончателно запомнени в цяла България. Успехът на албума печели огромен брой фенове на двамата изпълнители, а песните от него остават завинаги класика за поп-музиката в България. Неслучайно двамата получават наградата на телевизия ММ за цялостно творчество през 2003 г. Същата година, по този повод и Старс Рекърдс издава двоен албум с техните хитове, озаглавен „Колекцията”. В нея са включени хитове като „Червило”, „Мания”, „Ближи си сладоледа”, „Шапка на цветни петна”, „Уморени крила”, „Слънцето на войника”, „Дива роза”.

Днес Момчил набляга повече на „задкулисната” работа. Той продължава да работи като автор и продуцент на песни на различни наши изпълнители. Той е написал повечето от песните, които слушаме днес по БГ радио, в това число хитове на Руши Видинлиев, Антибиотика, Йоана, София и други. Той притежава и свое собствено студио – Скай Студио. Времето показа, че както заедно, така и поотделно, Дони и Момчил не спират да създават качествена музика. Дони издава албум през 2001 г., носещ неговото име – „Дони”. Той съдържа 11 песни, сред които са утвърдените хитове „Мармалад” и „Остани”. Година по-късно излиза и „Естрада”, съдържащ същия брой парчета.

Освен като изпълнител, Дони успешно се изявява и като актьор. С него можете да гледате „Секс, наркотици и рокендрол” в Театъра на Българската армия – забележителна постановка, която ще ви разплаче от смях. Други постановки с негово участие са „Мръсни думи”, „Дванайсета нощ”, „Кастинг” и други. През последните години той действително набляга на театъра, автор е на пиесите „Красива птичка с цвят зелен”, „Опера за три гроша”, „Състояние на ума”, „Буре барут” и много други. Зад гърба си има и десетки турнета и концерти в цял свят (Русия, Украйна, Беларус, Израел, Индия, Непал, Австрия, Франция, Англия, САЩ и Канада). Много негови песни са включени дори в учебниците по музика, което може би е едно от най-големите признания за твирчеството му. Носител е на няколко Национални музикални награди, Годишна национална награда на музикалното списание „Ритъм”, както и на наградата от международния фестивал „Златната антена” ’95 г. за видеоклип и песен („Малкият принц”).

Двамата изпълнители доказа, че са най-добри, когато заедно. Доказателство за това са наградите, които двама имат и верните фенове, които все още слушат съвместните им продукти. Освен албумът, Дони и Момчил са издали още сингли и албуми – „Облаче ле бяло”, „Създадено в България”, „Мания” и „Вторият”.

 

автор: александра николова

Снимков материал: интернет