опознай светъ

Да опознаем СветЪ заедно: svetu_svetu@abv.bg

 

Колелото на живота

 божественият стенопис

И.

М.

М.

 

С

в

е

т

Ъ

 

За да ви запозная с темата на материала в този брой, вероятно трябва да започна с това какво представлява, кой го е създал и къде се намира. „Колелото на живота” е уникален стенопис, който изразява кръговрата на човешкия живот, а целта му е да внуши на посетителите преходността на човешкото съществуване. Но преди да изпадна в философски подробности за смисъла на живота, нека разкажа малко най-напред за неговия създател.

 

Въпросният стенопис се намира не другаде, а в България. Нарисуван е на външната стена на главната църква в Преображенския манастир – „Преображение Господне”. Не мога да отмина факта, че този манастир е разположен в изключително живописна местност, на едва 6-7 км. от Велико Търново. Над него се издигат страховити и застрашително надвиснали скали, които през последните 20 години не спират да хвърлят по някой друг камък върху малкия манастирски комплекс. Църквата, в която е изографисано „Колелото на живота” е започната от майстор Димитър Софиялията, който по-късно е обесен заради участието си във Велчовата завера през 1835 г. Завършена е не от кой да е, а именно от прочутия Колю Фичето, чиито архитектурни творби можете да наблюдавате в цялата местност. Църквата е изрисувана от самия Захарий Зограф – един от българските художници с най-многобройно и стойностно творчество. Ако сте били в Рилския манастир, Бачковския и Троянския, значи вече познавате негови творби – там има редица негови стенописи. „Колелото на живота” е едно от най-стойностните му произведения и най-прочутият стенопис в Преображенския манастир.

 

С годините това забележително произведение се унищожава малко-по-малко. Подръжката на подобни стенописи струва скъпо, а и като цяло Преображенският манастир е подложен на всякакви атаки - напълно разрушени са две от църквите му по време на свлачищата, а в същото време не спират да падат скали, събаряйки сгради в комплекса. Въпреки това, той се радва на чести посещения от туристи, тъй като пътят до него не е нито лош, нито дълъг. В резултат на влагата от дъждовете това лято, около 70% от „Колелото на живота” са почти унищожени. Ето защо в момента тече кампания по неговата реставрация. Инициативата е поета от Светла Мечкуева и Аглика Арнаудова, които в продължение на четири месеца ще реставрират стенописа. Той е поправян досега два пъти, тъй като се намира на външната южна стена на „Преображение Господне” и е подложен на редица природни фактори – дъжд, влага, вятър и т.н. Първият път е през 1906 г., а вторият – след земетресението през 1913 г. За съжаление, това е правено от хора, които не са били нито реставратори, нито художници, ето защо то не е същото като оригинала. Основната цел на двете реставраторки, е да се достигне колкото може повече до оригиналния изглед на стенописа.

 

Всъщност абсолютно всички стенописи в Преображенския манастир са създадени от Захарий Зограф. Той е построен още през XIV в. като по време на робството е опожарен и почти напълно унищожен. Изграден е отново през XIX в. Ето защо църквата е почти същата както оригиналната. Известно е, че реставрираните църкви от втората половина на XX в. не са еднакви с оригинала и не са пригодени за молитва, тъй като вярата по това време е отстъпила на други приоритети.

„Колелото на живота” е един изключително значим паметник на бита от времената преди попадането под чуждото владичество и през негово време. Вярата тогава е била основният крепител на човешката воля и надежда. Този стенопис изразява човешкото съществуване и до голяма степен е внушавал на вярващите преходността на живота и дълбокия смисъл на това, което следва след смъртта. Към това допринася стенописът на „Страшния съд”, който се намира в същата църква и е поредното забележително дело на Захарий Зограф.

opoznai@svetu.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към главната страницав-к "СветЪ" 2004-2005 ©