опознай светъ

Да опознаем СветЪ заедно: svetu_svetu@abv.bg

 

Мартениците

 история и мода

И.

М.

М.

 

С

в

е

т

Ъ

 

„Баба Марта бързала, мартеници вързала: морави, зелени, бели и червени...” Едва ли има някой, който да не е чувал тези думи поне в детските си години. Мартеничките вече са се превърнали в една от най-популярните български традиции. Те са съществували години наред и най-вероятно ще съществуват още дълго. Но какво точно символизират и каква е историята им? В следващите няколко реда ще се опитам да отговоря на тези въпроси.

 

За целта нека се върнем малко назад във времето. Колко малко? Ами, около 12-13 столетия. В далечните тибетски земи един български хан тръгнал да търси плодородна земя за своя народ. Той обаче се отдалечил много от родните си места и близките си, така че скоро му станало мъчно. Ханът седнал до една река, а докато тъгувал, на рамото му кацнало птиче. Разбрало то мъката му, трогнало се и обещало да занесе известие на Калина, сестрата на хана. Летяло дълго, а когато се върнало, носело подарък от Калина – цвете, завързано с бял вълнен конец, с възелчета за поздрав. По време на пътя обратно птичката се наранила леко и кръвта й обагрила конеца. Когато видял връвта от сестра си, ханът бил толкова щастлив, че накарал всичките му подчинени да си връзват бели и червени конци всяка година на този ден.

 

Това, разбира се, е само една легенда, но факт е, че мартеничките са разпространен обичай в България, както и в някои части на Румъния и Молдова, където е имало големи български групи. Народът още смята, че в началото на пролетта се събуждат зли сили, а мартеничките са своеобразен амулет за предпазване от тях. Подаряват се на близки и познати за здраве и дълголетие. Обикновено се правят от бял и червен вълнен конец, като бялото символизира дългия живот, а червеното – здравето и силата. В някои области на страната се вплитат и други цветове, както и различни фигурки или мъниста. Мартеници се носят докато се види щъркел, а след това се заравят в земята или се слагат на овощно дръвче.

 

Е, днес, разбира се, изработката на мартеници доста се е отклонила от традиционните методи, но има ли значение? Важното е да съхраним тази прекрасна традиция с вярата, че подаряваме на хората, които обичаме, талисман, който да ги пази! Направете и Вие подарък на Вашите близки и приятели с не просто матерница, а с инстинска българска мартеничка!

 

Мария Кисьова

Снимков материал: Интернет

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Към главната страницав-к "СветЪ" 2004-2005 ©