С нас из българия

Мнението ти на: bulgaria_svetu@abv.bg

 

 

 

добрич

столицата на добруджа

 

В днешно време Добрич е един от десетте големи български градове и има голямо административно и транспортно значение. Дали обаче този град, в който са се запазили работилнички в духа на старите знаятчийски традиции, винаги е бил проспрериращ? Разбира се, отговорът е не. Както всяко селище с многовековна история и Добрич е имал мигове на възход и падение, бил е опустошаван и обезлюдяван, но все пак се е запазил до ден днешен за да играе своята централна роля в добруджанския край.

Не е чудно, че най-старите археологочески останки на територията на град Добрич са още от Античността. И все пак за историята на селището има какво интересно да се научи, защото то се намира на кръстопът и логично през него са минавали какви ли не хора и народи. От Първото българско царство тук са останали няколко гробници с характерни обредни предмети, но за жалост по-късно градът бил унищожен по време на едно нашествие на печенеги и не могъл да се въстанови до края на Второто българско царство.

Етнографският комплекс в центъра на Добрич напомня със своите работилници за едно много далечно време, а именно 17-19 в., когато тук кипи знаятчийство и търговия, както разбира се и земеделие. И до днес мястото все още пази спомена за прочутия център на различни занаяти, който значително увеличава населението си от този  момент нататък. По време на турското робство в него е имало и много турци, но градът все пак е успявал да запази българския си облик. Той е освободен през 1878 г., а малко по-късно е кръстен със сегашното си име на добруджанския владетел Добротица.

За жалост в началото на 20 в. развитието на града е забавено от военните конфликти, на които става свидетел. На няколко пъти той минава под румънска власт, но накрая все пак отново се връща в пределите на България. Това съвсем не става по мирен път, но важен е резултатът – след Крайовската спогодба от 1940 г. Южна Добруджа с град Добрич е върната на България. На 25 септември същата година българската армия влиза в пределите на града, като по-късно този ден е обявен за официалния му празник.

Мария Кисьова

Снимки: Архив И.М.М. "СветЪ"

 

 

 

 

 

 

 

Към главната страницав-к "СветЪ" 2004 ©